Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste nieuwtjes van deze dinsdagmorgen.

1. Jeroen Dijsselbloem blijft mogelijk nog een half jaar langer aan als voorzitter van de eurogroep. Er heeft zich nog steeds niemand publiekelijk opgeworpen als kandidaat voor zijn opvolging. Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker zou er op aandringen de PvdA’er nog even te laten zitten, omdat Duitsland en Oostenrijk nog geen nieuwe minister van Financiën hebben.

Dijsselbloem is zelf sinds het aantreden van het kabinet-Rutte III al geen minister van Financiën meer. Hij is nu tijdelijk aan de slag als adviseur voor het Europese reddingsfonds ESM.

2. Het zorgbedrijf van Dirk Scheringa is in opspraak. Nationale Bedrijvencheck (NBC), waar de voormalig DSB-bankier aandeelhouder en bestuurder is, voert medische check-ups uit voor werkgevers tegen een opmerkelijk laag tarief. Waar een bezoek aan een normale arbo-arts al gauw honderd euro kost, is dat bij NBC gratis.

De Telegraaf heeft nu de reden ontdekt: NBC probeert de arbokeuringen te declareren als huisartsenzorg onder de basisverzekering. Maar dat mag volgens de Nederlandse Zorgautoriteit helemaal niet. “Arbo-gerelateerde zorg valt niet onder de basisverzekering”, aldus een woordvoerder.

3. Gaat Unilever het hoofdkantoor nu definitief verplaatsen naar Londen of niet? De Brits-Nederlandse voedingsmiddelengigant stelt die beslissing nog even uit, laat topman Paul Polman dinsdag weten. Het bedrijf heeft nu een duale structuur met hoofdvestigingen in Rotterdam en Londen. Het bestuur zou er volgens Polman naar neigen over te stappen op een model met één hoofdkantoor, maar stelt die beslissing nog even uit door oplopende spanningen in Europa.

4. Oxfam Novib heeft 35 landen buiten de EU aangewezen als belastingparadijzen die op de zwarte lijst zouden moeten staan die de Europese Unie binnenkort bekend gaat maken. Daaronder de Bahama’s, de Kaaimaneilanden, Bermuda, Zwitserland en Singapore. Het gaat om landen die niet of nauwelijks vennootschapsbelasting heffen, niet transparant zijn en niet meewerken aan internationale maatregelen tegen belastingontwijking.

Als Oxfam ook zou hebben gekeken naar landen binnen de EU dan zouden Nederland, Ierland, Malta en Luxemburg ook op de zwarte lijst thuishoren.

5. De Europese vleessector verwacht enorme klappen te krijgen bij een harde Brexit. Als Groot-Brittannië en de EU zonder handelsdeal uit elkaar gaan dan zou de handel in rundvlees met 80 procent inkrimpen, staat in een rapport van de Europese branchevereniging voor vlees en vee. Zowel in Groot-Brittannië als op het Europese vasteland zullen er in het slechtste scenario flink wat banen verloren gaan.

6. Elektrische auto's kunnen veel minder ver rijden dan de fabrikanten in reclames beloven. Uit onderzoek van de Belgische consumentenorganisatie Test-Aankoop blijkt dat de de Opel Ampera-e 304 kilometer kan rijden op één volle accu in plaats van de beloofde 520 kilometer, de Nissan Leaf 144 kilometer in plaats van 250 kilometer en de Renault Zoe 232 kilometer in plaats van 400 kilometer.

Dat komt doordat het officiële bereik wordt berekend op basis van een theoretische test van de Europese Unie die geen rekening houdt met "realistische verkeersomstandigheden."

7. Donald Trump wordt mogelijk niet uitgenodigd op het koninklijk huwelijk van prins Harry en Meghan Markle. Beiden zijn absoluut geen fan van hem en de Britse regering heeft eerder al een officieel staatsbezoek van Trump uitgesteld vanwege grote protesten daartegen.

8. "Het lijkt wel alsof de wereld gek geworden is." Aan het woord is Niels van Groningen, één van de drie oprichters van Bitonic, een Nederlands online wisselkantoor voor bitcoin. Van Groningen sprak met het Financieele Dagblad over de huidige cryptokoorts. "Toen we net waren begonnen met ons bedrijf, namen we de moeite om krantenartikelen over de bitcoin aan de muur te hangen. Maar dat is echt niet meer te doen."

Volgens Coindesk is een bitcoin nu ruim 9.800 dollar waard. Op sommige ruilbeurzen wisselt een bitcoin voor meer dan 10.000 dollar van eigenaar.

9. 2017 blijkt een zeer gunstig jaar voor de woningverkoper. Driekwart van de woningen werd dit jaar met winst verkocht, blijkt uit onderzoek van Calcasa. De verkoopsom lag gemiddeld 32.000 euro boven de oorspronkelijke aankoopsom.

Woningverkopers in Noord-Holland zijn het beste af: zij maakten gemiddeld 75 duizend euro winst. In Flevoland daarentegen ligt de gemiddelde winst met 14 duizend euro het laagst. Amsterdamse huizenbezitters kunnen rekenen op de hoogste winstmarge: woningen werden hier met gemiddeld 131 duizend euro winst verkocht.

 

Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van gisteren:

Pieter Zwart van Coolblue over de komst van Amazon Prime naar Nederland

Het ongelofelijke leven van actrice, ondernemer, vrouwenrechtenactivist én toekomstig prinses Meghan Markle

Bitcoin is bijna $10.000 waard, maar verbruikt ondertussen meer stroom dan 159 landen in een jaar